Sociální dovednosti u dětí s mentálním postižením v předškolním věku - Hromadová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je vytvoření metodického materiálu, který bude rozvíjet schopnost diferenciace emocí dětí s mentálním postižením v předškolním věku. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu sociální dovednost, emoce, mentální postižení (resp. mentální retardace) a hra. Další kapitoly jsou věnovány charakteristice předškolního dítěte a předškolního dítěte s mentálním postižením v oblasti socializace, adaptace, komunikace a emocionality. V praktické části je předložen vytvořený metodický manuál na diferenciaci emocí, který zahrnuje vyjádření pedagogických pracovníků předškolního vzdělávání dětí se specifickými vzdělávacími potřebami.
Social skills of children with intellectual disabilities in preschool age
Keywords: sociální dovednosti; předškolní děti s mentálním postižením; diferenciace emocí; social skills; preschool children with mental disabilities; differentiation of emotions