Specifika práce sestry na chirurgické ambulanci - Paulíková, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Základní teoretická východiska: Chirurgická ambulance patří mezi často vyhledávané specializované ambulance ze strany pacientů. Její náplní práce je především péče o pacienty s bolestí břicha, léčba ran nebo malé chirurgické výkony. Sestra má v ambulanci nezastupitelnou roli, asistuje lékaři, komunikuje s pacientem a vykonává činnosti spadající do jejích kompetencí. Cíle práce: Předkládaná bakalářská práce má tři výzkumné cíle: Cíl 1: Popsat náplň práce sestry na vybraných chirurgických ambulancích. Cíl 2: Zjistit připravenost sester na práci v chirurgické ambulanci. Cíl 3: Zmapovat rozdíly práce sestry na chirurgické ambulanci v nemocnici v Pelhřimově a v nemocnici v Českých Budějovicích. K těmto cílům byly sestaveny následující výzkumné otázky: Výzkumná otázka 1: Jaká je náplň práce sestry na chirurgické ambulanci? Výzkumná otázka 2: Jak jsou sestry připravené na práci na chirurgické ambulanci? Výzkumná otázka 3: Jaké jsou rozdíly v náplni práce na chirurgické ambulanci v Pelhřimově a Českých Budějovicích? Použité metody: Data byla v empirické části práce zpracovávána pomocí kvalitativního výzkumného šetření za pomoci polostrukturovaných rozhovorů. Výsledky: Dle výsledků analýzy dat byly zodpovězeny všechny výzkumné otázky. Z odpovědí respondentek nám vyplývá, že náplň práce sestry na obou zkoumaných pracovištích není zcela totožná. Sestry z okresní nemocnice se starají i o pacienty s traumatem nebo s proktologickou příčinou, se kterou jsou spjaté větší nároky na vědomosti a dovednosti sestry. Z výsledků analýzy také vyplynulo, že absolventky vysokých škol nebo vyšších odborných škol byly více připraveny na své povolání. Týká se to jak teoretické, tak praktické připravenosti.
Nurse's job specifications in surgical ambulance
Keywords: ambulance; komunikace; vzdělání; ambulance; communication; education