Zpracování účetních výkazů v účetní jednotce - Zacharová, Monika (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá zpracováním finančních účetních výkazů, jimiž se podle zákona č. 586/1991 Sb., o účetnictví (zákon o účetnictví) rozumí rozvaha a výkaz zisku a ztrát. Společně s přílohou tvoří tyto výkazy tzv. účetní závěrku, která musí být účetní jednotkou sestavována v pravidelných cyklech. Jejímu zpracování předchází soubor činností, které vedou k uzavření účetních knih. Praktická část práce vychází z aplikace v teorii částečně zmíněných poznatků na zpracování účetních výkazů z dat konkrétní účetní jednotky. Obsah této hlavní části práce zahrnuje charakteristiku konkrétní firmy a údaje, které je nutno vyčíslit před sestavením uvedených výkazů. Účetní jednotka zpracovává účetní výkazy ve zjednodušeném rozsahu podle zákona o účetnictví a vykazuje jejich položky podle obsahového vymezení prováděcí vyhlášky MF ČR pro podnikatele č. 500/2002 Sb. V syntetické části jsou prezentována upozornění na nesrovnalosti vyplývající z vedeného účetnictví, které znemožňují účetním výkazům podat věrný a poctivý obraz o předmětu účetnictví a finanční situaci účetní jednotky a zhodnocení vypovídací schopnosti výkazů. Ze závěru práce vyplývá, že ač je povinné sestavování účetních výkazů předepsáno zákonem o účetnictví, mělo by být snahou účetní jednotky jejich vykázání v co nejvěrnější podobě a dodržení všech povinností vyplývajících z vedeného účetnictví. Údaje z výkazů tvoří předmět zájmu mnohých i externích uživatelů, kteří k nim budou mít přístup a budou pro ně dostatečně hodnotné, pouze pokud účetní jednotky naplní stanovené povinnosti a tím přispějí ke zmírnění na trhu existující asymetrie informací o ekonomických subjektech.
The account sheets processing in the company
Keywords: účetní závěrka; rozvaha; výkaz zisku a ztrát; přehled o peněžních tocích; přehled o změnách vlastního kapitálu; účetnictví ve zjednodušeném rozsahu; obchodní rejstřík; Final accounts; Balance sheet; Profit and loss statement; Cash flow statement; Statement of changes in equity; Simplified accounting; Register of Companies