Semikvantitativní bakteriologické vyšetření moče - Vitanovská, Alena (Jihočeská univerzita, 2015)
Moč je kapalný produkt látkové výměny vylučovaný ledvinami. Poukazuje na celkový zdravotní stav organismu. Infekce močových cest patří mezi druhé nejčastější onemocnění, způsobené různými patogeny. Nejčastěji se vyskytuje patogen E. coli. S vysokým výskytem přetrvávajících infekcí a jejich léčbou souvisí nárůst rezistence bakteriálních patogenů k antibiotikům. Hlavními cíli této bakalářské práce je seznámení se s bakteriologickým vyšetřením infekcí močového ústrojí, osvojení si techniky semikvantitativního bakteriologického vyšetření moče a dalších postupů vedoucích k diagnostice močových patogenů na Oddělení lékařské mikrobiologie Klatovské nemocnice, a.s.. Dalším cílem je na základě přebraných dat z LISu OLM vyhodnotit získané výsledky a porovnat je s literárními údaji. Úvodní část práce se věnuje definicím základních pojmů, které jsou spojeny s močovým ústrojím, jeho infekcemi a vyskytujícími se patogeny. Jsou zde popsány jednotlivé fáze laboratorního postupu, zejména jeho analytická část, která se věnuje teoretickému popisu metod laboratorní diagnostiky. V metodice jsou popsány postupy identifikačních metod, tak jak byly použity na Oddělení lékařské mikrobiologie Klatovské nemocnice, a.s. Popsáno je semikvantitativní vyšetření, mikroskopie, jednotlivé identifikační biochemické testy pro dourčení patogenů a postup stanovení citlivosti. Výsledky výzkumu jsou vyhodnoceny pomocí jednoduché statistiky v tabulkách a grafech. V roce 2014 přijala laboratoř mikrobiologie 8623 vzorků moče, z nichž 6267 pocházelo od pacientů z nemocnic. Pro statistické vyhodnocení byly použity právě tyto vzorky. Ve 1260 případech byla detekována E. coli, v 829 případech Enterococcus a v 297 případech Proteus. Dalšímu statistickému vyhodnocení byly podrobeny jen případy E. coli, u kterých se stanovila citlivost na nitrofurantoin. Těch bylo 1030, z toho 819 žen a 211 mužů. Nejvyšší výskyt tohoto patogenu byl u žen ve věkové kategorii nad 61 let, jednalo se o 542 pacientek. U mužů byl záchyt taktéž nejvyšší ve věku nad 61 let, a to u 166 pacientů. Záchyt E. coli u mužů i žen byl oproti ostatním kategoriím nejnižší ve věku 7-17 let.
Semiquantitative bacteriological examination of urine
Keywords: Escherichia coli; infekce močových cest; kultivační média; kultivační vyšetření; Escherichia coli; urinary tract infections; culture medium; culture examination