Osobnost českobudějovického biskupa Šimona Bárty (1920-1940) - Šmíd, Marek (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá životem, dílem a aktivitami českobudějovického biskupa Šimona Bárty (1864-1940) v období let 1920-1940, kdy stál v čele českobudějovické diecéze. Studie vychází z pramenů státního oblastního archivu v Třeboni (fond Biskupský archiv), dobových periodik, dokumentů úřední povahy a početné literatury. Bártův život je zasazen do historicko-náboženského kontextu první a druhé Československé republiky a protektorátu Čechy a Morava, přičemž se v tematických blocích snaží rekonstruovat biskupské působení osmého českobudějovického biskupa. Významné části tak tvoří Bártova správa diecéze, konání eucharistického kongresu v roce 1927, proměny místního kněžského semináře, národnostní pnutí i biskupovo místo v hierarchii československých biskupů. Práce představuje zajímavý příspěvek k církevním dějinám první poloviny 20. století.
The Personality of the Bishop of Ceske Budejovice Simon Barta (1920-1940)
Keywords: Šimon Bárta; 1920-1940; českobudějovická diecéze; náboženské poměry; první Československá republika; Šimon Bárta; 1920-1940; diocese of České Budějovice; religious matters; First Czechoslovak Republic