Využití kvantitativních metod pro hodnocení produktů životního pojištění - Sucháňová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem bakalářské práce Využití kvantitativních metod pro hodnocení produktů životního pojištění je přiblížit produkt životního pojištění, vysvětlit jednotlivá připojištění a dále použít metody vícekriteriálního hodnocení variant na produkt životního pojištění. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy týkající se životního pojištění a dále jsou zde popsány metody pro stanovení vah a metody pro stanovení pořadí. Praktická část je zaměřena na uplatnění těchto metod. V prvé řadě byly pro daného klienta vyhotoveny návrhy na životní pojištění od 8 pojišťoven. Klient si stanovil důležitost jednotlivých kritérií. Dále byly aplikovány metody pro stanovení vah ? metoda bodovací, metoda pořadí, Fullerova metoda a metoda postupného rozvrhu vah. Na základě získaných vah z metody postupného rozvrhu vah byly dále použity metody pro stanovení pořadí (metoda bodovací, WSA, TOPSIS). Na základě výsledků z metod pro stanovení pořadí bylo zjištěno výsledné pořadí, tj. seřazení jednotlivých nabídek od nejlepší po nejhorší. Nejlépe nám vyšla nabídka investičního životního pojištění EVOLUCE od České podnikatelské pojišťovny a.s.
Using Quantitative Methods to Evaluate Life Insurance Products
Keywords: životní pojištění; pojišťovny; metody pro stanovení veh; metody pro stanovení pořadí; vícekriteriální rozhodování; life insurance; insurance companies; choosing the best option; weight-determining methods; ranking methods; multiple atribute decision?making