Výuka fyziky na ZŠ jako základ odborného vzdělání na SOU - Jirout, Jiří (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce " Výuka fyziky na ZŠ jako základ odborného vzdělání na SOU" popisuje využití odborných příkladů z instalatérské praxe ve vyučování fyziky. Teoretická část popisuje vzdělávací obor fyzika a fyzikální vzdělávání. Dále je zde popsán učební obor instalatér a vytvořena obsahová a didaktická analýza výuky fyziky na ZŠ z hlediska odborných předmětů instalatérského oboru. Těžištěm praktické části je vytvoření elektronických výukových materiálů a učebních pomůcek se zaměřením na učební obor instalatér. Následně je zjišťováno, jak žáci a pedagogové hodnotí využívání odborných příkladů ve vyučovaných hodinách a domácí přípravě.
Physics teaching at elementary schools as a basis of specialized education at secondary vocational school
Keywords: Fyzika; základní škola; střední odborné učiliště; instalatér; odborné příklady; praxe; elektronické výukové materiály; učební pomůcky; Physics; primary school; secondary vocational school; plumber; professional examples; practical training; electronic materials; teaching aids