Vývoj spotřeby drůbežího masa - Lišková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2012)
ANOTACE Tato bakalářská práce se zabývá spotřebou drůbeţího masa a jejím vývojem v České republice a ve světě v posledních letech. Shrnuje důvody jeho oblíbenosti mezi spotřebiteli a posuzuje jednotlivé druhy a jejich podíly na celkové spotřebě drůbeţe. Zároveň je provedeno srovnání spotřeby drůbeţe mezi státy. V úvodní části je shrnuta spotřeba drůbeţího masa od roku 1948 do současnosti. Jsou zde v krátkosti vysvětleny důvody zvyšující se spotřeby drůbeţího masa. V další části práce je uveden význam masa v naší výţivě, druhy drůbeţího masa. Podrobně je popsáno sloţení drůbeţího masa a jeho jednotlivé základní sloţky, kterými jsou voda, bílkoviny, lipidy, vitamíny a minerální látky. Větší část práce je věnována spotřebě drůbeţího masa. Je zde porovnávána spotřeba masa v České republice a ve světě. V závěru práce je provedeno zhodnocení významu drůbeţího masa a jeho perspektiva ve výţivě lidí do budoucna.
Trend of poultry meat consumption
Keywords: Klíčová slova: Drůbeží maso; spotřeba masa; vývoj spotřeby masa; Key words: Poultry meat; consumption of the meat; development of the consumption of the meat