Biologie vstavače nachového (Orchis purpurea Huds.). - Hlaváčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce pojednává o biologii vstavače nachového, Orchis purpurea Huds. (1762). Práce je rešerší odborné literatury, článků a informací o vstavači nachovém zaměřených především na jeho morfologii, biologii a rozšíření. První kapitola je zaměřena na přehled nomenklatury, dále je podrobně uvedena morfologie druhu. Následující kapitoly jsou věnovány rozmnožování, ontogenezi, kvetení, podmínkám růstu a společenstvům výskytu O. purpurea. V bakalářské práci jsou dále zpracovány ohrožující faktory způsobené abiotickými a biotickými vlivy, přijatá opatření používaná pro ochranu a stručnou historii O. purpurea.
Biology of lady orchid (Orchis purpurea Huds.)
Keywords: biologie; orchideje; druh; vstavač nachový; Orchis purpurea; biology; orchids; species; lady orchid; Orchis purpurea