Improvizované pomůcky při výuce fyziky - Fidler, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá metodami práce s žáky za pomoci improvizovaných pokusů. Na začátku práce jsou uvedena teoretická východiska výuky fyziky s pomůckami. Tato východiska jsou následně ověřena žáky ve školní praxi na konkrétních pokusech. Tyto pokusy jsou zařazené v praktické části, kde jdou doplněny audiovizuální dokumentací, detailním rozborem a závěrečnou sebereflexí k pokusu. Výsledky těchto pokusů a použitých metod jsou zpracovány v závěru. Práce je doplněna o dotazníkové šetření zaměřené na přístup učitele k výuce fyziky a na využití improvizovaných pomůcek před, během a po distanční výuce v době epidemie Covidu-19.
Improvised tools in physics teaching
Keywords: Fyzika; didaktika; projekt; projektová výuka; motivace; demonstrační pokus; frontální pokus; distanční výuka.; Physics; didactics; project; project-based learning; motivation; demonstration experiment; frontal experiment; distance learning.