TRANSGENERAČNÍ PŘENOS NÁSILÍ V RODINÁCH - Samcová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce popisuje problematiku transgeneračního přenosu násilí v rodinách. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. V teoretické části popisuji současný stav dané problematiky. Práce obsahuje několik kapitol, kde se zaměřuji nejprve na obecné popsání násilí, jeho příčiny a druhy. Stručně se zmiňuji o obětech a pachatelích domácího násilí. Stěžejní kapitolou práce je transgenerační přenos násilí v rodinách, kterou jsem se snažila více rozebrat z pohledu několika významných autorů. Ve výzkumné části jsem stanovila cíle a dvě hypotézy. Výzkum jsem prováděla v náhodném výběru široké veřejnosti. Respondenti byli zastoupeni v rovnoměrném počtu obou pohlaví, různého vzdělání a socioekonomického statusu. Cílem bylo zjistit, do jaké míry se výchovné modely v rodinách přenášejí z generace na generaci a dílem specifikovat, co ovlivňuje výchovné modely. Výsledky výzkumné části jsou popsány a zobrazeny pro lepší přehlednost v grafech. Výsledky ukázaly, že působení násilí se skutečně předává z generace na generaci. Z výzkumu vyplynulo, že většina respondentů nezastává způsob výchovy bez použití tělesných trestů. Naopak psychických trestů by se většina dotazovaných dokázala vyvarovat. Potvrdilo se také to, že nízký socioekonomický status neovlivňuje výchovné modely. Dnes se již o této problematice hovoří zcela otevřeně a není tabuizována. Informace je ale potřeba prezentovat neustále, včetně nových objevů a poznatků, které by vedly ke zlepšení tohoto problému. Nezbytná je propagace pomoci a prevence. Důležitým krokem v boji proti násilí jsou legislativní změny. Významným řešením by mohla být realizace automatického vzdělávání pomáhajících profesí jako příprava na budoucí povolání.
TRANSGENERATIONAL TRANSMISSION OF VIOLATION IN FAMILIES
Keywords: násilí; oběť; pachatel; legislativa; transgenerační přenos; violence; victim; perpetrator; legislation; transgenerational transmission