Potápky, páskové a jejich reprezentace v české kultuře - Trnková, Natálie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem této bakalářské práce je swingová subkultura tzv. "potápek" a na ni navazující rock'n'rollová subkultura tzv. "pásků". Zabývá se jejich stylem (image, slang, vystupování, životní styl), a to jako výrazem určitých sdílených životních hodnot (ideologie). Zaměřuje se také na to, jakým způsobem se tyto subkultury dostávaly do konfliktu s oficiální kulturou, životním stylem svých rodičů či totalitní mocí, a také to, jak byli potápky a páskové zobrazováni v české kultuře. Nabízí několik možností vyobrazení revoltujících mládežnických subkultur v české filmografii, dobových časopisech a také v literárních dílech Josefa Škvoreckého, který patřil mezi přední představitele českých potápek i pásků.
"Potápky", "Páskové" and Their Representation in Czech Culture
Keywords: potápky; páskové; subkultura; reprezentace; film a literatura; potápky; páskové; subculture; representation; film and literature