Vliv změny posturální stability na sílu respiračních svalů dospělých jedinců s funkční poruchou pohybového systému - Šigutová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním vlivu změny posturální stability na sílu respiračních svalů u dospělých jedinců s funkční poruchou pohybového systému. Tato práce se skládá ze dvou částí. Teoretická část bakalářské práce je nejprve věnována dechu, jeho řízení, stereotypu dýchání a dýchacím svalům. Velká část je také věnována bránici, která má nejen dechovou, ale také posturální funkci a jejímu vztahu k postuře. Následně se zabývá definicí a ontogenezí postury a jejímu významu, posturální stabilitou, stabilizací a reaktibilitou. Dále je popsán hluboký stabilizační systém a jeho složky. V poslední části je zpracována problematika funkčních poruch a nejčastěji využívané metody terapie funkčních poruch pohybového systému. Praktická část práce je zpracována formu kvalitativního výzkumu a je tvořena třemi kazuistikami. Všechny vyšetřované osoby jsou ženy ve věku 21 až 23 let. Jako první jsem provedla vstupní vyšetření, kde jsem vyšetřovala především kvalitu posturální stability a měřila sílu respiračních svalů pomocí triflow spirometru. S každým pacientem proběhlo dohromady šest schůzek. Při poslední bylo provedeno výstupní vyšetření. V rámci celé skupiny nebyla zjištěna významná změna síly respiračních svalů při změně posturální stability, ale byla zaznamenána změna při vyšetření stereotypu dýchání a bráničního testu. Tato bakalářská práce může sloužit jako inspirace fyzioterapeutických postupů při léčbě funkčních poruch a možnostech ovlivnění posturální stability a respiračních svalů.
Influence of postural stability changes on respiratory muscle strength in an adult with a functional disorder of the musculosceletal system
Keywords: Posturální stabilita; respirační svaly; bránice; funkční poruchy; Postural stability; respiratory muscles; diaphragm; malfunction