Subdeprivace a její následky pro školní vývoj dítěte - Bílá, Radmila (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce je zorientovat se v subdeprivačních jevech v dnešních zařízeních péče o dítě (dětské domovy, pěstounská péče). Teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů týkajících se psychické deprivace, na vymezení psychických potřeb dítěte a projevů psychické deprivace. Dále se zabývá problematikou dětských domovů, různými druhy náhradní rodinné péče a otázkou nechtěných dětí. Praktická část je zaměřena na cíl práce. Srovnávány jsou zde tři skupiny dětí (děti vyrůstající ve funkční rodině, děti z dětských domovů a děti z pěstounské péče). Jsou zde popsána zjištění, která byla získána použitím vybraných testů a pozorování. V závěru jsou výsledky zhodnoceny.
Subdeprivation and its consequences for a school development of the child
Keywords: Psychická deprivace; subdeprivace; dětské domovy; pěstounská péče; funkční rodina; nechtěné děti; psychological deprivation; subdeprivation; children's homes; foster care; functional family; unwanted children