RADIAČNÍ OCHRANA PACIENTŮ PŘI UŽITÍ SVAZKU S MODULOVANOU INTENZITOU (ImRT) - DOZIMETRICKÉ OVĚŘOVÁNÍ PLÁNŮ. - Klečková, Naděžda (Jihočeská univerzita, 2008)
V současné době stále více radioterapeutických pracovišť používá svazky s modulovanou intenzitou (ImRT) k léčbě pacientů. Radioterapie s modulovanou intenzitou (intensity-modulated ra{¬}diation therapy, ImRT) využívá modulace intenzity fotonového svazku napříč ozařo{¬}vaným polem. Takto je možné dosáhnout lepší konformity dávky než je tomu při konvenční radioterapii. Použití svazků ImRT umožní eskalovat dávku v cílovém objemu při stejném zatížení zdravých tkání při konvenční radioterapii, nebo při dodání stejné dávky je možné snížit toxicitu léčby ionizujícím zářením. Tato skutečnost přináší nutnost rozšířit systém jakosti na celý řetězec dodání dávky pacientovi, zahrnující lineární urychlovač s vícelamelovým kolimátorem (MLC - Multileaf collimator), plánovací systém (TPS - Treatment planning system), elektronický portálový zobrazovací systém (EPID - Electronic portal imaging device) a další. Na zabezpečování jakosti se podílí jak systém pravidelných zkoušek zajišťovaný držiteli povolení, tak i nezávislé ověřování prostřednictvím Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (dále SÚJB). Cílem této práce je nalezení optimálního a efektivního způsobu ověřování plánů, stanovit kritéria pro hodnocení naměřených výsledků, podat přehled všech aspektů zajištění radiační ochrany pacientů léčených ionizujícím zářením s využitím svazků ImRT. Rutinním dozimetrickým ověřováním plánů bude zajištěn mimo jiné jeden z principů radiační ochrany, a to optimalizace.
RADIATION PROTECTION OF PATIENT WITH USING INTENSITY MODULATED RADIOTHERAPY (ImRT) - DOSIMETRIC VERIFICATION OF TREATMENT PLAN.
Keywords: Radiační ochrana; ImRT; elektronický portálový systém EPID; zabezpečování jakosti; dozimetrie.; Radiation protection; ImRT; electronic portal imaging device EPID; Quality assurance; dosimetry