Jak by moje dítě mělo trávit volný čas? (náhled do představ rodičů dětí předškolního věku) - Strnadová, Ladislava (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce představuje různá teoretická pojetí volného času zasazená do historického kontextu. Předkládá přehled realizovaných výzkumů v oblasti způsobu trávení volného času a názorů rodičů na trávení volného času jejich dětí. Řeší společenské determinanty trávení volného času. Dále zahrnuje pohled na volný čas jakožto nástroj pro edukační působení. Výzkum se zaměřuje na rodiče dětí předškolního věku. Zkoumá představy rodičů o ideálním způsobu, jakým by jejich děti měly trávit volný čas. Ptá se po tom, co rodiče považují za volný čas, determinantách trávení volného času, preferovaných a naopak odmítaných způsobech trávení volného času a podle čeho rodiče posuzují vhodnost či nevhodnost volnočasových aktivit.
How should my child spend leisure time? (view into parental opinions of preschool children´s parents) .
Keywords: Děti předškolního věku; rodiče; rodina; volný čas; ideová dimenze trávení volného času; způsoby trávení volného času; edukační působení ve volném čase; společenské determinanty trávení volného času; problémy spojené s volným časem; kvalitativní výzkum; zakotvená teorie.; Preschool children; parents; family; leisure time; ideological dimension of leisure time; ways of leisure time; educational action in leisure time; social determinants of leisure time; problems associated with leisure time; qualitative research; grounded theory.