Míra ošetřovatelské zátěže na Oddělení následné péče v Nemocnici České Budějovice - Schaffelhoferová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt Povolání sestry patří mezi nejodpovědnější, nejnamáhavější a zároveň nejhumánnější profese. Sestra vyhledává, pojmenovává problémy pacientů a společně s ostatními zdravotnickými pracovníky nacházejí vhodná řešení. Avšak pozornost je třeba věnovat i sestrám samotným, neboť v současné době dochází ke stálému nárůstu požadavků na sesterské povolání, což má za následek zvýšenou negativní zátěž, kterou pociťují nejen sestry ale všichni zaměstnanci zdravotnických zařízení. V teoretické části této práce jsou obsaženy poznatky o českobudějovické nemocnici, dále jsou zde zahrnuty obecné informace o sesterském povolání, jako jsou např. kompetence sester, vzdělávání nebo registrace sester. Následující část je věnována psychické a fyzické zátěži. Teoretická část končí kapitolou o motivaci. Výzkum byl prováděn podle Metody kvantifikace ošetřovatelské péče na Oddělení následné péče v Nemocnici České Budějovice. Cílem mé práce bylo zjistit míru ošetřovatelské zátěže a následný výkon sester a zjistit chybějící počet ošetřovatelského personálu na 2. oddělení následné péče Nemocnice České Budějovice, a. s. Stanovené hypotézy byly tři. Hypotéza 1 potvrzuje, že zátěž sester na 2. oddělení následné péče stanice B v Nemocnici České Budějovice, a. s. je min. 500 min./jednu sestru. Hypotéza 2 potvrzuje, že výkon sester na 2. oddělení následné péče stanice B v Nemocnici České Budějovice, a. s. je min. 130%. A hypotéza 3 potvrdila, že na ranní osmihodinové směně je na 2. oddělení následné péče stanice B v Nemocnici České Budějovice, a. s. min. o 3 členy ošetřujícího personálu méně. Výsledky výzkumu ukazují, že sestry na oddělení následné péče jsou výrazně přetěžovány. Výsledky výzkumu jsem poskytla náměstkyni pro ošetřovatelskou péči českobudějovické nemocnice jako nástroj k optimalizaci personálního zabezpečení.
The level of nursing at LTU (Long-Term Unit) in České Budějovice
Keywords: Sestra; zátěž; výkon; oddělení následné péče; personální obsazení; Nurse; load; performance; after-care ward; personnel occupancy