Analýza parametrů reprodukce ve velkochovu prasnic - Kořínková, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
V diplomové práci byly porovnány parametry reprodukce u prasnic různého genotypu v podniku AGROPIG CZ s.r.o. ve Velešíně. V chovu byly sledovány dosahované parametry užitkovosti u prasnic českého bílého ušlechtilého plemene a kříženek českého bílého ušlechtilého plemene s plemenem landrase inseminovaných hybridními kanci. V závěru práce byla navrhnuta doporučení pro zlepšení daných parametrů v praxi. V podniku AGROPIG CZ s.r.o. byly zjištěny následující výsledky reprodukce: v roce 2014 plemeno BU vykazovalo v průměru nižší počet živě narozených selat (11,7 ks) oproti kříženkám BU x L (12,9 ks, tj. o 1,2 selete více). Odstavených selat bylo v průměru o 0,6 ks více u kříženek BU x L. V roce 2015 měly kříženky v průměru o 0,4 ks narozených selat více než čistokrevné prasnice českého bílého ušlechtilého plemene. Živě narozených selat bylo v průměru o 0,5 ks více a všech narozených o 0,4 ks více. V roce 2014 u plemene BU, byl průměr mrtvě narozených 1,2 ks selete ze všech narozených a ztráty v poporodním období byly 2,3 ks selete. Kříženky BU x L v tomto roce dosahovaly lepších hodnot, narodilo se jim v průměru 1 mrtvě narozené sele a ztráty selat v poporodním období byly v průměru 1,8 ks selete. V roce 2015 byly výsledky obou skupin shodné. Průměr mrtvě narozených selat byl 0,9 kusů ze všech narozených a ztráty v poporodním období byly 1,3 ks selete. Ze získaných dat bylo dokázáno, že procento oprasení i zabřeznutí v roce 2014 a 2015 u prasniček kříženek plemene bílého ušlechtilého x landrase je lepší, než u čistokrevných prasniček plemene bílého ušlechtilého. V kategorii prasnic měly v roce 2015 lepší výsledky čistokrevné plemenice. Dále bylo zjištěno, že se prasnice v daném podniku přeboukávají nejčastěji v rozmezí 18. 24. dne březosti. Toto odpovídá délce jednoho pohlavního cyklu a může to být způsobeno nekvalitní inseminační dávkou, nebo nesprávnou technikou inseminace. Procenta přeboukávání byla u obou sledovaných skupin téměř shodná v obou sledovaných letech. Naproti tomu v hodnotě zmetání se obě skupiny lišily. Ke zmetání docházelo v roce 2014 častěji u kříženek, v roce 2015 u čistokrevných prasnic. Statistické zhodnocení ukazuje, že prasničky i prasnice kříženek BU x L se méně přeboukávájí, mají lepší výsledky zabřezávání a dokonce se i lépe prasí. Kříženky BU x L měly také lepší ukazatele vztahující se k porodům. Kříženky měly v průměru více všech narozených, živě narozených i odstavených selat (minimálně o 0,4 selete více).
Analysis of the parameters of reproduction in farm really sows
Keywords: landrase; české bílé ušlechtilé prase; reprodukce; výsledky inseminace; landrace; Czech white noble pig; reproduction; the results of insemination