Analgosedace dětského pacienta v přednemocniční péči - Duchoňová, Hana (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem této bakalářské práce je "Analgosedace dětského pacienta v přednemocniční péči". Cílem této práce je zmapování povědomí zdravotnických záchranářů jihočeského kraje s podáváním analgosedace dětským pacientům. V teoretické části je čtenář seznámen s charakteristikou věkového období dítěte a s farmakokinetickými odlišnostmi. Dále jsou v práci popsány druhy bolesti, na které navazuje kapitola hodnotících nástrojů bolesti a následně její terapie pomocí třístupňového analgetického žebříčku WHO. V poslední a nejrozsáhlejší kapitole jsou blíže nastíněny jednotlivé léky, konkrétně jejich skupina, způsob podání, dávkování, jejich využití a poznámky. Praktická část je si klade za cíl zjistit, zda mají zdravotničtí záchranáři jihočeského kraje povědomí s podáváním analgosedace dětským pacientům. Výzkum byl proveden kvantitativní metodou, konkrétně dotazníkovým šetřením v podobě elektronického dotazníku, který obsahoval 14 otázek, kde každá otázka měla pouze jednu správnou odpověď. Šetření se zúčastnilo celkem 40 respondentů, pracujících na postech zdravotnických záchranářů v jihočeském kraji. Výzkum ukázal orientovanost respondentů v této oblasti, protože výsledkem bylo 90 % správných odpovědí. Tím byla splněna hypotéza, kde byla předpokládána správnost odpovědí pouze na 80 %.
The analgosedation of a child patient in the pre-hospital care
Keywords: Analgezie; sedace; děti; přenemocniční péče; bolest; léky; Analgesia; sedation; children; pre-hospital care; pain; drugs