Die Märchen der Brüder Grimm. Eine psychologische Analyse. - Stručovská, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Pohádky bratří Grimmů patří k nejznámějším a nejpopulárnějším textům německé literatury. Původně byly čteny a využívány pouze k didaktickým a pedagogickým účelům. Později přichází Bruno Bettelheim s novým pojetím pohádek, které je zpřístupňuje psychologické analýze. Bakalářská práce prezentuje na několika vybraných pohádkách, které aspekty z oblasti psychologie jsou určující ve vztahu k dětem a dospělým. Na základě teorie Bruna Bettelheima budou zkoumány aspekty jako strach, sexualita a dětství v pohádkách. Tím budou objasněny dvě roviny vnímání - poučení pro běžný život a oblast hlubinné psychologie. Práce bude vypracována v německém jazyce.
Grimms´Fairy Tales. A Psychological Analysis.
Pohádky bratří Grimmů. Psychologická analýza.
Keywords: pohádky; psychologie; strach; dětství; sexualita; fairy tales; psychology; fear; childhood; sexuality