Dobrovolné dohody v životním prostředí úskalí a výhody (ČR) - Urbánek, Aleš (Jihočeská univerzita, 2015)
Téma diplomové práce je Dobrovolné dohody v životním prostředí úskalí a výhody. V teoretické části je popsáno, jak se vyvíjel postoj k ochraně životního prostředí, od restriktivních nařízení až po první dobrovolné přístupy. Část práce je věnována problematice oceňování životního prostředí, protože jedním z úkolů dobrovolných dohod je snaha internalizovat externality a k tomu je zapotřebí stanovit cenu životního prostředí, což je problematické. Nejprve jsou charakterizovány obecně dobrovolné přístupy k ochraně životního prostředí, podrobněji se diplomová práce zabývá právě problematikou dobrovolných dohod. V praktické části je popsána problematika dobrovolných dohod v České republice. Jsou tam popsány všechny dobrovolné dohody, které byly v České republice uzavřeny. Tyto konkrétní dohody jsou hodnoceny podle jejich výsledků, zda splnily účel, kvůli kterému byly uzavřeny. Součástí praktické části je také dotazník, který byl vyplněn firmami, které mají aplikovaný nějaký dobrovolný přístup, jako například EMAS, ecolabeling nebo uzavřenou dobrovolnou dohodu. V závěru hodnotím postoj ministerstva životního prostředí k dobrovolným dohodám a také samotný efekt dobrovolných dohod v České republice.
Voluntary agreements in the environment - advantages and disadvantages
Keywords: Dobrovolné dohody; Trvale udržitelný rozvoj; Politika životního prostředí; Oceňování životního prostředí; Dobrovolné přístupy; Externality; Voluntary agreement; Sustainable development; Environmental policy; Valuation of the environment; Voluntary attitudes; Externalities