Životní dráhy z pohledu žen na počátku seniorského věku. - Keňová, Hedvika (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce jsou životní dráhy z pohledu žen na počátku seniorského věku. Stanovené téma je zvoleno pro jeho aktuálnost a teprve rozvíjející se publikaci v dané problematice zejména z kvalitativního hlediska. Hlavním cílem práce je zjistit důležité životní události a mezníky, jež ovlivnily životy žen, které se v dnešní době nacházejí na počátku seniorského věku. Dále, jak je ovlivnily konkrétní důležité okamžiky v životě a jak je vnímají dnes. Téma je zaměřeno na životní příběhy žen a na jejich souvislost s důležitými historickými událostmi, které nastaly v průběhu jejich života. V teoretické části je pomocí písemných dokumentů shrnuto dosavadní poznání tohoto tématu. Zpracováno je zde studium životních drah, charakteristické mezníky v životě žen v kontextu s historickými událostmi a společenským prostředím. Výzkumná část bakalářské práce je zpracována kvalitativně. Pro sběr dat byla využita metoda oral-history, technika biografického rozhovoru. K vyhodnocení byla zvolena metoda zachycení vzorců, díky které byly popsány shodné vzorce v životech žen. V diskuzi byla využita metoda vytváření trsů. Na základě této metody a stanovených oblastí života a kategorií, bylo cílem jednak přiblížit jednotlivé životní příběhy žen obohacené jejich výpověďmi, tak odpovědět na dvě stanovené výzkumné otázky. Na základě vyhodnocení získaných dat bylo na první výzkumnou otázku, která zněla: v čem spatřují respondentky hlavní rozdíly životního způsobu v době na počátku své aktivní dráhy nyní, odpovězeno, že hlavní změnou v životě žen byla změna uspořádání společnosti, ve které žily na počátku svých životních drah a nyní. V souvislosti s touto změnou se odvíjely další změny v jejich životě. Ženy vnímají proměny v rodinném i pracovním životě, kde je změnou př. nejistota práce. Druhá výzkumná otázka zněla: jaké hlavní životní události ovlivnily životní způsob těchto žen? V čem a jak především? Mezi nejčastěji uváděné životní události, které ovlivnily jejich způsob života lze zařadit možnost studia či rozhodnutí o oboru studia jejich rodiči, sňatek, mateřství, úmrtí blízké osoby a zjištění vážného onemocnění. Bakalářská práce se zabývá aktuálním sociologickým tématem a snaží se tuto problematiku přiblížit jak široké veřejnosti, tak studentům předmětu sociologie. Přínosem může být i pro studenty humanitních oborů jako je sociální práce, kde lze využít zejména individuální přístup k jednotlivci a jeho životnímu příběhu.
Life Courses from the Perspective of Women in Early Senior Age.
Keywords: Životní dráhy; Životní způsob; Životní styl; Oral-history; Paměť žen; Žena na počátku seniorského věku; Life courses; A way of life; Life style; Oral-history; A memory of women; A woman at the beginning of the senior age