Participativní rozpočty obcí v ČR - Rotbauerová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem bakalářské práce je vysvětlit koncept participativního rozpočtování a jeho aplikaci v legislativní úpravě rozpočtového procesu obcí v České republice. Práce je zaměřena na nástroje finančního hospodaření, zejména na rozpočet a rozpočtový proces. Práce se zabývá definicemi rozpočtu a jeho funkcemi. Popisuje rozpočtový proces a vymezuje hlavní rozpočtové zásady. Dále popisuje vznik, principy a modely participativního rozpočtování v zahraničí a možnosti využití zahraničních zkušeností v České republice na případu konkrétních měst. Definuje náklady vynaložené na realizaci participativního rozpočtování a popisuje potenciální přínosy. Obsahuje empirický přehled o využívání participativního rozpočtu obcí v ČR. Komparace metod PR navrhuje optimální model participativního rozpočtu pro obce České republiky.
Participatory budgets of municipalities in the Czech Republic
Keywords: rozpočet; rozpočtový proces; participativní rozpočet; modely participativního; budget; budget process; participatory budget; participatory budget models