Jazykový režim Evropského soudního dvora - Maršáková, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem této bakalářské práce je jazykový režim Evropského soudního dvora (ESD). Nejprve tedy budou uvedena obecná jazyková pravidla v rámci celé Evropské unie a příslušná legislativa, a poté rozbor specifik jazykového režimu samotného Evropského soudního dvora. Pro přiblížení tématu je na začátek představena struktura, pravomoci a fungování celé soudní instituce a následně pak osvětlení jazykového režimu v ní. To spočívá v nastínění pravidel užívání jednotlivých národních jazyků v rámci aktivit Evropského soudního dvora, zejména během rozhodovací činnosti. Zaměření se bude týkat také toho, jak jsou ošetřena práva účastníků na jednání v jim srozumitelném jazyce díky překladatelské a tlumočnické službě. Tento systém bude pak na závěr kriticky zhodnocen z pohledu jednotlivých aspektů.
Linguistic Regime of the European Court of Justice