Hodnocení změn funkčnosti drenážních systémů orných půd Vysočiny na základě obrazové analýzy časových řad multispektrálních satelitních snímků - Štefl, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
V ČSR bylo odvodněno 1 078 000 ha zemědělské půdy. Drenážní systémy, nacházející se na těchto plochách, jsou dnes na konci své životnosti, čemuž přispěla i nedostatečná údržba těchto systémů. Tato práce se zabývá hodnocením změn funkčnosti drenážních systémů orných půd Vysočiny. Na zkoumaném území Kraje Vysočina (mimo okresu Pelhřimov) byly náhodně vybrány testovací plochy, kde drenážní systémy zabírají 25 75% výměry půdního bloku a na nichž byla provedena analýza pomocí vegetačních a vlhkostních indexů. Jako podkladové materiály pro vegetační a vlhkostní indexy posloužily snímky ze satelitů Landsat. Cílem bylo zjistit, zda se liší vitalita vegetace a vlhkostní index půdy v části pozemku s drenážním systémem a bez drenážního systému.
Evaluation of changes in the functionality of the drainage systems of arable soils at Vysočina based on image analysis of time series multispectral satellite images
Keywords: půdní vlhkost; drenážní systém; Landsat; humidity; drain system; Landsat