Poměr verbální a nominální složky sdělení v administrativně/právních textech ve španělštině a češtině: legislativní texty - Karpetová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Administrativní a právní texty mají celou škálu společných rysů. Cílem této bakalářské práce je dokázat jeden z nich, tendenci k nominálnímu vyjadřování, a zároveň zjistit poměr mezi nominální a verbální složkou. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V první části se autorka zaměřuje na teoretické vymezení syntaktických skupin, zvláště pak na nominální a verbální, a dále uvádí projevy tendence k nominálnímu vyjadřování, které pak v druhé části dokazuje na konkrétních textech. Jsou zkoumány zvlášť texty španělské a české a jsou v nich zastoupeny jak texty administrativního charakteru tak i právního. Dále jsou pak mezi sebou porovnány španělské texty obou typů a také jsou zjišťovány rozdíly mezi španělskými a českými.
The ratio between verbal and nominal components of communication in administrative/legal texts in Spanish and Czech: legislative texts
Keywords: poměr; administrativní; právní; syntaktická skupina; nominální složka; verbální složka; predikát; ratio; administrative; legal; syntax group; nominal component; verbal component; predicate