Založení a vznik spolku - Kolomazníková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Spolek byl navrácen zpět do českého práva zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, když nahradil občanské sdružení. Tato (staro)nová forma sdružování zasluhuje pozornost nejen z pohledu právního, ale také z pohledu účetního. Jedna rovina bez druhé totiž může u fungujícího spolku obtížně existovat, proto vznik, založení, změny a zánik spolku a pobočného spolku z pohledu právního, administrativního, účetního a daňového jsou popsány. Teoretická část navíc obsahuje důvody přijetí nové právní úpravy spolků v občanském zákoníku stejně jako rozdíly mezi spolkem a občanským sdružením. Praktická část je zaměřena právní a účetní aspekty vzniku, založení a zániku spolku. Tato část se rovněž snaží zodpovědět otázku, kdy je pro spolek vhodnější jednoduché a kdy podvojné účetnictví.
The formation and incorporation of an association
Keywords: spolek; vznik spolku; pobočný spolek; členství ve spolku; zánik spolku.; association; formation of an association; subsidiary association; membership in an association; dissolution of an association.