Výsledky screeningu sluchu po 6 letech - Střechová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2007)
Sluch, společně se zrakem, patří k nejdůležitějším smyslům člověka. Každé dítě přichází na svět vybaveno smysly, jejichž pomocí se učí vnímat podněty a postupně chápat jejich význam. U sluchově postiženého dítěte chybí nebo je omezena část spektra představující zvukové podněty. Nedostatek vnímání a pochopení zvuku z okolí vede k ovlivnění rozvoje dítěte především ve verbální inteligenci, rozvoji řeči a v oblasti psychosociální. Proto je nutné, aby byla porucha sluchu co nejdříve diagnostikována a mohla být kompenzována buď pomocí sluchadel nebo kochleárních implantátů, je-li sluchová porucha závažnější. Z tohoto důvodu má novorozenecký screening sluchových vad významnou roli. V České republice se screening novorozenců neprovádí celoplošně - u všech narozených dětí, ale pouze u novorozenců rizikových. Výjimkou jsou garantované projekty v Praze, Brně a nově i v Českých Budějovicích.
Neonatal Hearing Screening in České Budějovice, a six years experience
Keywords: atoakustické emise; screening novorozenců; otoacoustic emissions; neonatal hearing screening