Význam Taneční terapie v terapii klientů s psychickým onemocněním - Němcová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se věnuje významu a účinkům Taneční terapie v rámci léčebné terapie u klientů s psychickým onemocněním. Teoretická část charakterizuje pojmy tanec, pohyb a Taneční terapie. Dále popisuje historii tance, význam a cíle Taneční terapie, její směry, cíle a dělení. Zmiňuje se také o osobě tanečního terapeuta, významných osobnostech spjatých s tancem a Taneční terapií, cílových skupinách klientů vhodných pro Taneční terapii, významu Taneční terapie u klientů s psychickým onemocněním. V teoretické části si kladu klíčovou otázku: ''Pociťuje klient díky Taneční terapii pozitivní posun v prožívání svého psychického stavu''? Praktická část bakalářské práce obsahuje 4 kazuistiky klientů s psychickým onemocněním, kteří se podrobili Taneční terapii v rámci léčebného procesu. V každé kazuistice se snažím zodpovědět klíčovou otázku, kterou jsem si kladla v teoretické části bakalářské práce.
Meaning of dancing therapy in therapy of clients with psychological diseases
Keywords: tanec; pohyb; pohybový vzorec; Taneční terapie; klient; psychické onemocnění; dance; movement; motoric figure; dance therapy; client; psychical disease