Komplexní přírodovědné exkurze v jižních Čechách - Fejglová, Monika (Jihočeská univerzita, 2007)
V této diplomové práci jsou navrženy čtyři komplexní přírodovědné exkurze. Z toho jsou dvě do okolí Trhových Svinů, jedna vvužívá naučnou stezku Červené blato a další exkurze vede od Vrábče na Dívčí Kámen a odtud do Holubova. Tyto navržené trasy jsou určené pro žáky 7. - 9. ročníků základních škol. Při těchto exkurzích plní žáci úkoly, které prověří a prohloubí jejich vědomosti z přírodopisu, a také hrají hry, při kterých si zdokonalují logické myšlení. Exkurze Vrábče - Dívčí Kámen - Holubov je celá pojatá jako hra: Cesta za pokladem Dívčího Kamene. Po cestě plní žáci úkoly, za které dostávají zašifrované zprávy. Pomocí logického myšlení vše rozluští a přečtou si legendu týkající se hradu Dívčí Kámen. Poté jsou odměněny pokladem. Součástí návrhu každé exkurze jsou organizační pokyny pro učitele, úkoly plněné na stanovištích, didaktické hry, pracovní listy, které žáci vyplňují individuálně či ve skupinách, mapy stezek a fotodokumentace.
Circuit biological excursion in South Bohemia
Keywords: přírodovědné exkurze; Trhové Sviny; Červené blato; Dívčí Kámen; pracovní listy; study trips of natural science; Trhové Sviny; Červené blato; Dívčí Kámen; working sheets