Tradiční slavnosti a rituály ve waldorfské mateřské škole - Dokoupilová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá waldorfskou pedagogikou, jejím vznikem, charakteristikou, hlavními principy a prvky, se kterými pracuje, zejména pak tradičními slavnostmi a rituály. Seznamuje s charakteristikou předškolního věku tak, jak jej chápe waldorfská pedagogika. Hlavní zaměření práce spočívá ve slavnostech a rituálech, s nimiž se všeobecně můžeme setkat ve waldorfských předškolních zařízeních. Zdůrazňuje jejich význam a přínos pro děti předškolního věku. Tradiční slavnosti jsou charakterizovány způsobem vlastním naší kultuře. Poslední kapitola pojednává o konkrétním předškolním zařízení v Českých Budějovicích, jde o mateřskou školu, pracující s dětmi na principech waldorfské pedagogiky.
Traditional Ceremonies and Rituals at Waldorf Kindergarten
Keywords: Waldorfská pedagogika; dítě předškolního věku; tradiční slavnosti; rituály; waldorfská mateřská škola.; Waldorf pedagogy-educational system; preschool child-child at preschool age; traditional ceremonies; rituals; Waldorf nursery school