Zpracování logů pomocí ELK stacku - Slavík, David (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce popisuje problémy s počítačovými logy a jak s nimi pracovat. Hlavním cílem této práce je ukázat, jak shromažďovat, transformovat, ukládat a zkoumat logy vytvořené aplikací nebo systémem. Představuje řešení pro správu logů s názvem ELK stack, které se skládá ze tří hlavních komponent: Elasticsearch, což je NoSQL databáze a vyhledávací engine, Kibana používaná jako grafické uživatelské rozhraní pro prohlížení, analýzu dat a také pro vytváření dashboardů. Logstash je součástí stacku, který transformuje a připravuje strukturu zpráv pro Elasticsearch. Další komponentou jsou beaty, které slouží ke sběru dat ze serverů. Součástí této práce je také návod na instalaci, konfiguraci a vytvoření pracovního prostoru s daty. Výsledek této práce by měl být užitečný pro společnosti, které se potýkají s logy, při implementaci vlastního řešení pro správu logů.
Log management ELK stack
Keywords: elasticsearch; kibana; logstash; beat; log; management; elasticsearch; kibana; logstash; beat; log; management