Odsun německého obyvatelstva z oblasti České Kanady v letech 1945-1952 - Bezoušková, Libuše (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá tématem problematiky transferu německého obyvatelstva v období 1945-1952 z oblasti České Kanady v Jihočeském kraji. Práce sleduje nejen proměny demografické struktury obyvatelstva, ale také problematiku zaniklých obcí v důsledku budování hraničního pásma. Vedle historického kontextu je zde také sledována proměna České Kanady jakožto fyzicko-geografického prostoru. V neposlední řadě jsou autorkou analyzovány česko-německo-rakouské vztahy jakožto důležitý aspekt v současné zahraniční a ekonomické politice.
Expulsion of the German population from the area of Czech Canada in the years 1945-1952
Keywords: Odsun německého obyvatelstva; Sudety; Česká Kanada; Jindřichohradecko; Zaniklé osady; Společná zahraniční a ekonomická politika; Československo; Rakousko; Německo; Postupimská konference; Benešovy dekrety; Česko-německá deklarace; Expulsion of the German population; Sudetenland; Czech Canada; Jindřichův Hradec region; Defunct settlements; Common foreign and economic policy; Czechoslovakia; Austria; Germany; Potsdam Conference; Benes decrees; Czech-German declaration; The Beneš Decrees