Otužování jako možnost zlepšení funkce imunitního systému - Jankovská, Alena (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce pojednává o otužování a jeho vlivu na imunitní systém. Teoretická část se zabývá vymezením termínů zdraví, determinanty zdraví, imunitní systém a jeho funkce, a v neposlední řadě termínem otužování, zásady otužování nebo formy otužování. Praktická část se zabývá samotným otužováním a jeho dopady na imunitní systém v praxi. Po dobu sedmi měsíců se osm respondentů ve věku 26 ? 55 let vystavovalo chladu ? buď koupáním ve studené vodě nebo sprchováním se studenou vodou. Výsledkem práce je subjektivní zhodnocení vlivu otužování respondentů na jejich tělo a imunitní systém po skončení doby výzkumu. Z výsledků vyplývá, že všichni respondenti zaznamenaly pozitivní vliv otužování na jejich zdraví. Jednalo se o tělesné změny typu zlepšení aklimatizace na chlad, menší nemocnost nebo výrazné zlepšení atopického ekzému či bolesti zad. Změny nenacházeli pouze po stránce fyzické, ale i v oblasti psychicky, kdy dotazující zaznamenali větší odolnost vůči stresu, lepší náladu i více energie. Sedm z osmi respondentů bude i nadále v otužování pokračovat.
Hardening as a possibility to improve the function of the immune system
Keywords: imunitní systém; lymfatické orgány; lymfatické buňky; obranyschopnost; otužování; péče o zdraví; zdraví; immunity system; immunity; health; health care; lymphatic organs; lymphatic cells; hardening