Změny land use v ČR a Evropě a důvody těchto změn - Vacková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce je vytvoření komplexního přehledu hlavních historických změn a mezníků ve využívání půdy v Evropě. Zvláštní pozornost je věnována území České republiky a to především v období od průmyslové revoluce do současnosti. Tato část práce vznikla na dostupných statistických podkladech ČÚZK, FAO a databáze základních územních jednotek projektu LUCC Czechia. Úvodní pasáže jsou věnovány vymezení termínu land use, jako takového a rozboru nejpoužívanějších klasifikačních systémů a tříd v Čechách i v mezinárodním měřítku. Nedílnou součástí práce je také určení příčin změn land use, tzn. působení driving forces.
Land use changes in the Czech Republic and in Europe and their driving forces
Keywords: využití půdy; historický vývoj; klasifikace land use; driving forces; land use; historical development; land use classification; driving forces