Úroveň znalostí laické veřejnosti a zdravotnických záchranářů o základní a rozšířené neodkladné resuscitaci dětí - Valter, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
V první části bakalářské práce je popsán způsob a postup při poskytování základní neodkladné resuscitace laiky a rozšířené neodkladné resuscitace zdravotnickými záchranáři. Druhá část obsahuje výzkum, který ověřuje znalosti laiků a zdravotnických záchranářů o základní a rozšířené neodkladné resuscitaci dětí. Cílem práce je zmapování a vyhodnocení úrovně znalostí laické veřejnosti a zdravotnických záchranářů o základní a rozšířené neodkladné resuscitaci dětí. Sběr dat byl proveden kvantitativní formou, metodou dotazování, technikou dotazníku, který byl dvojího druhu ? pro laickou veřejnost a pro zdravotnické záchranáře. Výsledky výzkumu jsou rozděleny na dvě skupiny, podle charakteristiky zkoumaného souboru, a jsou zpracovány do grafů. Prvním výsledkem výzkumu je zjištění, že laická veřejnost nemá dostatečné znalosti o základní neodkladné resuscitaci dětí. Druhý výsledek potvrzuje, že zdravotničtí záchranáři mají dostatečné znalosti o rozšířené neodkladné resuscitaci dětí. Problém neznalosti základní neodkladné resuscitace by pomohlo vyřešit vyučování a pravidelné proškolování laiků, které by začínalo u dětí na druhém stupni základních škol a dále na středních, vysokých školách a v zaměstnání, což by ve svém důsledku vedlo ke zvýšení úrovně znalostí laické veřejnosti o základní neodkladné resuscitaci dětí.
The level of knowledge about basic and advanced life support of children in common public and paramedics
Keywords: Bezvědomí Defibrilace Gordonův manévr Laryngeální maska Resuscitace Řetěz přežití Komprese hrudníku; Unconsciousness Defibrilation Gordon move Laryngeal mask Chest compression Resuscitation Chain of survival