Návrh a ověření turistického průvodce Kožlanska\\ - Blechová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním úkolem této diplomové práce je navržení a ověření turistických tras Kožlanska tak, aby vyhovovaly žákům 1. stupně základní školy, ale samozřejmě aby se daly využít i pro jiné stupně škol.Pro vybírání tras na diplomovou práci jsem si zvolila právě Kožlanou oblast, protože je zajímavá svou kopcovitou krajinou, nádhernými hlubokými lesy a skýtá zhlédnutí i různých zajímavostí a památek, o kterých málokdo ví. Z důležitých historických památek stojí za povšimnutí klášter Plasy a Mariánská Týnice. Ostatní památky jsou menšího historického významu, avšak jsou rovněž půvabné. Například židovský hřbitov, zřícenina hradu Krašov a Krakovec, zbytky loveckého hrádku Angerbach aj. Kožlany jsou malé, ale velmi zajímavé městečko. S městem jsou spjaty dvě historické osobnosti. Král Václav I. a druhý prezident Československé republiky Dr. Eduard Beneš. Obě osobnosti jsou zmíněny v turistických trasách. Tyto trasy jsou zaměřeny na pěší turistiku, ale i na cykloturistiku právě kvůli nádherné přírodě kolem Kožlanska. Tato práce obsahuje i teoretickou část, ve které je pojednáno o problematice turistiky z hlediska jejího obsahu, významu a forem a také z hlediska jejího zastoupení v učebních osnovách pro 1. stupeň vzdělávacích programů základní škola, obecná škola a národní škola. Každá z navržených turistických tras je charakterizovaná z hlediska její délky a obtížnosti, časové náročnosti, výchozího a cílového místa trasy, zajímavostí, které můžeme zhlédnout na trase a neměly by nám uniknout. Nalezneme zde i popis trasy doplněný mapou a fotodokumentací. U některých tras je i přidána pověst pro zpestření. Každá trasa je pojmenována, jednak z důvodu motivačního a jednak z důvodu přehlednosti. V diplomové práci jsou uvedeny základní informace, které by měl učitel vědět, než vyrazí na cestu. Práce zahrnuje také hry v přírodě využitelné na trasách.\\
Suggestion and testing of turist guide of Kožlany region\\
Keywords: trasy; cykloturistika; pěší turistika; Kožlansko; turistické mapy; vzdělávání přírodou; historické památky; odpočinkové činnosti; orientace v terénu\\; tourist routes; cycling tourism; hiking tourism; Kožlany region; tourist maps; education; through nature; historical monuments; leisure activities/games; fiend orientation\\