Preference ve výživě losa evropského v zoologických zahradách - Šeráková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce je zaměřená na potravní preference losa evropského (Alces alces) ve vybraných zoologických zahradách ČR a na vlastní sledování potravních preferencí losa v zoo Hluboká nad Vltavou. Výsledky studie jsou pak porovnány s potravní nabídkou a preferencemi ve volné přírodě zjištěnými z literárních údajů. První část je zaměřená na literární přehled informací ohledně losa evropského, kde byla popsána jeho charakteristika, zařazení, rozšíření a biologie. Soustředí se zejména na studie zkoumající potravní nároky a preference losa evropského ve volné přírodě i v zajetí. Ve druhé části bylo provedeno vlastní sledování v zoo Hluboká nad Vltavou, kdy byli pozorováni tři jedinci během deseti krmení. Zhodnocena byla také kvalita výživy a složení krmné dávky, a to i v zoo Praha a Brno (na základě údajů poskytnutých tamními ošetřovateli). Analýzou variance bylo zjištěno, že existují rozdíly v latenci spotřeby jednotlivých typů krmení. Losi preferovali sušené byliny, mrkev a dubovou kůru. Oproti tomu nejméně s chutí konzumovali vločky, žirafí granule a jako poslední losí granule. V závěru práce byla navržena doporučení ohledně vylepšení krmné dávky pro zoologické zahrady tak, aby splňovala nejen nutné nutriční nároky, ale i odpovídala preferencím chovaných zvířat.
Food preference of the moose (Alces alces) at zoological gardens
Keywords: Los evropský (Alces alces); výživa; Zoologická zahrada; potravní preference; Alces alces; nutrition; Zoological garden; food preferences