Postnatální změny vybraných krevních parametrů - Truhlářová, Nela (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnocení změn hematologických parametrů v postnatálním období telat. V literárním přehledu je popsáno složení krve, fyzikální vlastnosti krve, hematologické parametry a kryptosporidie, které se u telat běžně vyskytují. Do experimentů jsme zařadili 18 telat plemene holštýnský skot a český červenostrakatý skot, které jsme rozdělili do dvou skupin podle věku. Pozorování začalo 20 den věku telat a skončilo ve 300 dnech věku telat. Z výsledků je patrné, že hematologické parametry se v postnatálním období u telat mění. Koncentrace erytrocytů se v období od narození do 140. dne věku zvyšuje, ale poté s postupujícím věkem telat docházelo k postupnému poklesu koncentrace erytrocytů (z 10,35 ×1012/L na 7,45 ×1012/L). Obdobnou dynamiku měla i hematokritová hodnota (z 0,34 l/l na 0,27 l/l), koncentrace hemoglobinu (z 133 ? g/l na 106 ? g/l) a střední objem erytrocytu (z 35,57 ? 1,44 fl na 33,12 fl). Počet leukocytů u skupiny 2 se pohyboval v referenčním rozmezí hodnot pro dospělý skot (8,68 ? až 12,96 ? G/l), ale u skupiny 1 (C. parvum, C. bovis) přesahovaly uvedené referenční rozmezí hodnot, a to zejména vobdobí mezi 160.-180. dnem (12,96 G/l). Nejstabilnější procentuální zastoupení měly lymfocyty, které se na celkovém počtu podílely z 59,55 až 78,26 %. Naproti tomu neutrofilní granulocyty měly výraznou tendenci poklesu (z 31,70 % na 14,53 %). Stejně tak i u monocytů docházelo k postupnému procentuálnímu poklesu (z 9,17 % na 7,51 %). Počty trombocytů mírně kolísaly, ale průměrné zastoupení se pohybovalo mezi 631,83-652,21 G/l.
Postnatal changes of selected blood parameters of calves
Keywords: krev; telata; hematologické parametry; kryptosporidie; blood; calves; hematological parameters; cryptosporidium