Kolektivizace obce Dobřejovice na Hlubocku - Janeček, Vít (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem bakalářské práce jsou počátky kolektivizace v obci Dobřejovice u Hluboké nad Vltavou představené v obecné rovině i na osudu jedné přísně postižené rodiny. V teoretické části je nejprve podán obecný přehled o vývoji zemědělství v první polovině 20. století a o kolektivizaci po roce 1948 v tehdejší Československé republice. Výzkumná část přibližuje některé jevy spojené s průběhem kolektivizace v malé jihočeské vesnici včetně tvrdých dopadů na takzvané kulaky. S využitím odborné literatury a bohatého archivního materiálu ze Státního okresního archivu v Českých Budějovicích se v práci snažím popsat toto období objektivně a s respektováním historických faktů.
The Collectivization of Dobřejovice, a commune near Hluboká
Keywords: kolektivizace; zemědělství; zcelování pozemků; nařízené dodávky; exemplární trest; collectivization; agriculture; consolidation of land; ordered supplies; exemplary sentence