Sociální a zdravotní aspekty pití alkoholu u adolescentů - Jendruščáková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Teoretická část práce shrnuje základní poznatky o období adolescence, jeho úskalích v kontextu s hledáním identity jedince. Ukazuje důležitost vlivu sociálních skupin. Uvádí rizikové faktory ovlivňující konzumaci alkoholu adolescenty. Vymezuje zdravotní rizika konzumace alkoholu. Zdůrazňuje důležitost prevence. Empirická část dotazníkovým šetřením získává informace o zkušenostech příbramských adolescentů s alkoholem, způsobech opatřování alkoholu, znalostech zdravotních rizik konzumace alkoholu a rodinných poměrech. Z výsledků šetření vyplývá, že míra konzumace alkoholu adolescenty, je skutečně alarmující, každý z oslovených probandů uvedl, že už svou první zkušenost s alkoholem má. Z mých výsledků vyplynulo, že dotazovaní svou první zkušenost s alkoholem měli nejčastěji mezi 10 12 rokem života a při rodinné příležitosti. Četnost a pravidelnost konzumace přinesla též překvapivé výsledky, z mých výzkumů vzešlo, že 60% ze sta dotazovaných nekonzumuje alkohol pravidelně, což je velký rozdíl oproti dostupným statistikám, které uvádějí opačnou tendenci.
Social and health aspects of alcohol use in adolescents
Keywords: Adolescent; adolescence; sociální vlivy; alkohol; závislost; sociální skupiny; zdravotní rizika; prevence.; Adolescent; adolescence; social effects; social groups; alcohol; addiction; health hazard; prevention.