Návrh revize vokalizace rypoše lysého (Heterocephalus glaber) - Pánková, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Rypošovití jsou zajímavá skupina hlodavců. Mají všechny druhy sociálních systémů a žijí ve speciálních podmínkách podzemního ekotopu. Rypoš lysý (Heterocephalus glaber) má nejpočetnější sociální skupiny a měl by mít i nejsložitější sociální uspořádání ve skupině. Jejich vokalizace byla popsána v roce 1991. Data získaná použitím zastaralé metodiky se hůře srovnávají s ostatními druhy rypošů. V této práci porovnáváme vztah mezi sociální komplexitou a bohatostí vokálních reportoárů u rypošovitých a vliv akustického prostředí v podzemních chodbách na fyzikální parametry zvuků. Předpokládáme a diskutujeme výskyt nelineárních fenoménů a využití Mortonových strukturálně motivačních pravidel ve vokalizaci rypošovitých. Nakonec jsme navrhly experiment pro revizi vokalizace rypoše lysého.
The Project of the Revision of the Naked Mole-Rat's (Heterocephalus glaber) Vocalization