Kompenzační cvičení pro hráče florbalu v dětském věku - Dukát, Jakub (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je věnována kompenzačnímu cvičení pro hráče florbalu v dětském věku. Toto téma mne zaujalo, jelikož jsem sám florbal dříve hrál. V dnešní době se jedná o velmi rozšířený sport a populární volnočasovou aktivitu pro stále více dětí. Ačkoliv popularita tohoto sportu roste, často není trénink doprovázen vhodným kompenzačním cvičením pro jednostrannou zátěž, ke které u tohoto sportu dochází. V teoretické části se věnuji florbalu, kineziologii, myofasciálním liniím, svalové rovnováze, myofasciální bolesti a myofasciálním triggerpointům. Praktická část obsahuje kvalitativní výzkum. Probíhalo zde vyšetření třech dospělých hráčů florbalu. Všichni podstoupili vstupní anamnézu a vstupní kineziologické vyšetření. Cílem bylo zmapovat funkční poruchy pohybového aparátu těchto hráčů, se zaměřením na zkrácené svaly, přítomné triggerpointy a funkčnost hlubokého stabilizačního systému páteře v oblasti trupu a krční páteře. Na základě získaných vstupních informací jsem každému z nich navrhl vhodný rehabilitační plán. Zkoumaní hráči se poté zúčastnili šesti individuálních terapií, které byly zakončeny výstupním kineziologickým rozborem. Na základě nalezených funkčních poruch u dospělých hráčů jsem navrhl kompenzační cvičení pro hráče v dětském věku, aby u nich s postupem času nedocházelo k vzniku funkčních poruch, jako u dospělých a nekompenzovaných hráčů. Cílem mé práce je zmapovat funkční poruchy u hráčů florbalu, navrhnout vhodnou terapii skrze aktivaci hlubokého stabilizačního systému, manuální terapie a vhodně zvoleného strečinku, a na základě nalezených funkčních poruch navrhnout vhodné kompenzační cvičení pro hráče už od dětského věku.
Compensational excercise for floorball players at child age
Keywords: florbal; kompenzační cvičení; triggerpointy; fyzioterapie; floorball; compensational excercise; triggerpoints; physiotherapy