Konfesní výuka náboženství pro žáky přicházející ze sekulárního prostředí? - Smítková, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním tématem práce je snaha o zodpovězení otázky, zda je konfesní výuka náboženství vhodným způsobem, jak přistupovat k žákům přicházejícím ze sekulárního prostředí. V první části práce se zabýváme vymezením pojmu katecheze a jejím dějinám. Dále porovnáváme konfesní a nekonfesní způsob výuky, přičemž jako alternativu shledáváme výuku náboženství zaměřenou na kulturní kontext. Pozornost věnujeme pojmu sekulární společnost a z toho plynoucím důsledkům ohledně výuky náboženství. Hledáme cíle a obsahy výuky náboženství v jednotlivých církevních dokumentech s přihlédnutím na nevěřící žáky. V poslední části práce se věnujeme vývojové psychologii, vývoji náboženského úsudku dětí a osobnosti pedagoga. Samotný závěr pak hledá východiska k výuce zaměřené na kulturní kontext.
Confessional religious education for students coming from secular environment?
Keywords: Katecheze; konfesní výuka; nekonfesní výuka; výuka náboženství; výuka náboženství zaměřená na kulturní kontext; sekulární společnost; církevní dokumenty; dokumenty České republiky vztahující se k výuce náboženství; psychologie náboženství; vývojová psychologie; vývoj náboženského úsudku; osobnost pedagoga.; Catechesis; confessional teaching; unconfessional teaching; religion teaching; religion teaching focused on cultural context; secular society; church documents; Czech Republic documents related to religion teaching; psychology of religion; developmental psychology; the development of religious judgment; teacher?s character