Společenství vlastníků bytových jednotek - Bláha, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá rozborem právní úpravy specifické právnické osoby - společenství vlastníků jednotek. Jedná se tedy o samostatný soukromoprávní institut, který je v současné době upraven v zákoně č. 89/2012 Sb., občanském zákoníku. Práce popisuje základní principy, na kterých je fungování tohoto institutu založeno. Veliký důraz je kladen na porovnání staré a nové právní úpravy. Velmi často bývá společenství vlastníků jednotek mylně zaměňováno za družstvo. Z tohoto důvodu je v práci věnována kapitola družstvu, aby byly zcela jasně vysvětleny rozdíly mezi těmito dvěma instituty. V práci jsou dále vysvětleny základní pojmy bezpodmínečně spjaté se společenstvím vlastníků jednotek a krátký vhled do historického vývoje legislativy této právnické osoby. Součástí je i provedený průzkum dotazníkového šetření a řízených rozhovorů. Dotazníkové šetření bylo provedeno s celkem patnácti členy společenství v celkem patnácti různých společenstvích s cílem zjistit způsob vnímání jejich bydliště, jejich vztah k statutárnímu orgánu a prozkoumat znalost stanov jednotlivých členů. Stejný počet subjektů činil i dotazník určený pro statutární orgány společenství. Dále byly provedeny tři řízené rozhovory se členy SVJ, z důvodu detailnějšího přiblížení fungování jednotlivých společenství.
Association of housing unit owners
Keywords: společenství vlastníků jednotek; družstvo; jednotka; byt; bytový dům; association of housing unit owners; co-operative building society; unit; flat; block of flats