Frekvence a významy slovesných perifrází v současné španělské próze - Lávičková, Stanislava (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem diplomové práce jsou slovesné perifráze a zjištění jejich frekvence v současné španělské próze. Skládá se ze tří hlavních částí. První část je teoretická, kdy na základě studia odborných materiálů zjišťujeme, jak se liší pohled na slovesné perifráze, pomocná slovesa, neurčité tvary slovesné, pasivum a vid u českých a španělských lingvistů. Rovněž jsme se zajímaly, jak jsou slovesné perifráze prezentovány v českých a španělských učebnicích španělštiny. Další část se zabývá klasifikací slovesných perifrází a jejich charakteristikou doprovázenou příklady z analyzovaných děl M. Delibese. Závěrečná část práce se věnuje srovnávání našich výsledků s výsledky dalších dvou odborných prací.
Frequency and use of Verbal Periphrases in Contemporary Spanish Literature
Keywords: slovesná perifráze; pomocné sloveso; vid; verbal periphrasis; auxiliary verb; aspect