Psychická rizika zážitkového programu v závislosti na věku účastníků - Kinclová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá možnými psychickými riziky v přístupu pedagogiky zážitku, v období adolescence. Úvod práce charakterizuje základní pedagogické pojmy, vztahující se k pedagogice zážitku. Stručně popisuje zážitkovou pedagogiku jako přístup, její cíle, principy. Důležitou částí práce je téma psychické bezpečnosti, se zaměřením na adolescenci. Dále se diplomová práce zaměřuje na krizovou intervenci, tedy pomoc účastníkům zážitkového kurzu v rizikové situaci, kterou nedokáží sami zpracovat. Poslední část je věnována shrnutí práce a porovnání názorů vybraných odborníků na problematiku psychické bezpečnosti a možných rizik v zážitkové pedagogice. První polovina práce obsahuje jakousi přípravnou obecnou část. Druhá polovina je zaměřena konkrétněji. Zde se nalézá nejdůležitější část, tedy porovnání názorů odborníků, a výčet psychických možností i rizik zážitkové pedagogiky.
Mental Risks of Experiential Programme Depending on Participants´ Age
Keywords: prožitek; zážitek; zkušenost; pedagogika; výchova prožitkem; pedagogika zážitku; psychická bezpečnost; riziko; krizová intervence; adolescence; experience; education; experiential education; psychological security; risks; crisis intervention; adolescence