Arteterapeutický pohled na výtvarnou tvorbu žáků základní školy v období překonávání výtvarné krize - Brejchová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na výtvarnou tvorbu pubescentů. Teoretická část se zabývá bližším popisem dospívání jedinců v jejich psychosociálním a biologickém vývoji. Souběžně je specifikován výtvarný vývoj se zaměřením dle stadií Viktora Löwenfelda. Nastíněna je arteterapeutická symbolika a její principy působení. Praktická část se pomocí analýzy sebraného výzkumného materiálu zaměřuje na rozbor výtvarné tvorby žáků ve věku 11-15 let. Výtvarná tvorba období překonávání výtvarné krize je analyzována, porovnávána, hodnocena formou a obsahem. Arteterapeutický pohled dotváří obraz jedince v jeho důležité životní etapě.
Art Therapeutic View on Lower Secondary Pupils Graphic Activities in the Term of the Art Expression Crisis Managing
Keywords: arteterapie; dospívání; psychický vývoj jedince; tvůrčí proces; výtvarné techniky; výtvarná krize; Artetherapy; Adolescence; Mental Development of an Individual; Creative Process; Art Techniques; Art Crisis