Analýza výnosnosti a rizika vybraného odvětví burzy cenných papírů - Velebová, Anna (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá analýzou výnosnosti a rizika vybraných odvětví na burze cenných papírů. Pro analýzu odvětví bylo vybráno období 5 let. Toto období začíná v lednu 2010 a končí v prosinci 2014. Data pro analýzu byla získána z Newyorské burzy cenných papírů. Hodnocení odvětví je založeno na základních ukazatelích výnosnosti a rizika. Výnosnost odvětví byla spočítána průměrná a celková. Riziko bylo zhodnoceno směrodatnou odchylkou, rozptylem a variačním koeficientem. Dalším krokem bylo hodnocení odvětví modelem oceňování kapitálových aktiv. Koeficienty alfa a beta byly získány lineární regresí. Pro výpočty byl použit software MS Excel. V první části práce je popsán kapitálový trh, jeho subjekty a burza cenných papírů. Pro posouzení akcií jsou v teoretické části popsány základní vzorce pro výpočet výnosnosti, rizika a modelu CAPM. Metodika práce popisuje postup hodnocení akcií a odvětví. Je zde popsán přesný postup výpočtů jednotlivých ukazatelů. Ve třetí části práce jsou zhodnoceny výsledky analyzovaných odvětví. Jsou popsána rizika odvětví a zhodnocení budoucího vývoje odvětví. V závěru práce je zhodnocen kapitálový trh a prognóza jeho vývoje.
Return and risk analysis in the selected industries
Keywords: výnosnost; riziko; model oceňování kapitálových aktiv. burza cenných papírů; kapitálový trh; index S&P 500; profitability; risk; capital asset princip model; stock exchange; stock market; index S&P 500