Ošetřovatelská péče o pacienty s virovým onemocněním kůže - Nováková, Iva (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce popisuje jednotlivá virová onemocnění kůže a prevalenci virových onemocnění. Dále popisuje virus Varicella zoster, onemocnění Herpes zoster a Varicella. Další kapitoly práce jsou zaměřeny na přiblížení, jak vypadá bariérový režim u nemocného a jakou úlohu má v péči o nemocné s virovým onemocněním sestra. S onemocněním Varicelly se setká v dětském věku většina obyvatelstva. Po primoinfekci se virus Varicella zoster ukryje v některém senzitivním gangliu a zůstává v našem organismu po celý život. Kdykoliv se může aktivovat a vyvolat tak onemocnění Herpes zoster. Nejčastěji se virus aktivuje při oslabení imunity. Cílem bakalářské práce s názvem "Ošetřovatelská péče o pacienty s virovým onemocněním kůže." bylo zmapování ošetřovatelské péče poskytované zdravotnickými sestrami na základě odborné literatury a výzkumného šetření. Výzkumné šetření bylo zpracováno pomocí kvalitativní metody formou polostrukturovaného rozhovoru. K cíli byly stanoveny dvě výzkumné otázky - "Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče u pacientů s vybraným virovým onemocněním kůže?" a "Jaká je úloha sestry v prevenci onemocnění způsobené Varicellou zoster?" Vzniku pásového oparu nebo planých neštovic nemá sestra příliš možnost zabránit, protože dítě by nesmělo chodit do kolektivu, kde se nejčastěji nakazí. U pásového oparu záleží nejvíce na celkovém stavu pacienta. Pásový opar se objevuje velmi často u lidí s oslabenou imunitou. Z tohoto důvodu je hlavní prevencí její posilování. Očkování proti viru Varicelly existuje, ale je doporučováno až po dovršení padesátého roku života. Sestra přispěje k prevenci dodržováním barierových a hygienických zásad a tím zamezí přenosu viru Varicella na jinou osobu. Co ovšem může sestra značně ovlivnit, je prevence komplikací, a to zejména dostatečnou edukací pacientů a rozšiřováním informací o těchto onemocněních. Naše výzkumné šetření ukázalo, že sestry informují o zásadách barierového režimu, celkovém dodržování léčby a dalších režimových opatřeních.
Nursing care of patients with viral diseases of the skin
Keywords: Sestra; ošetřovatelská péče; virové onemocnění; Herpes zoster; Varicella; Nurse; nursing care; viral disease; herpes zoster; varicella